Έκπτωση στο φυσικό αέριο από τη Gazprom PDF Εκτύπωση
Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2013 10:09
Πολύ πιθανόν πριν από τον Δεκέμβριο θα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου όπως φαίνετε από τη χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των αρμοδίων φορέων.
«Σύντομα, πιθανώς και μέσα στον Οκτώβριο, η συμφωνία θα κλείσει, είμαστε σε καλό δρόμο, δεν φαίνεται να τα σπάμε», δήλωσε χθες παράγοντας που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, αναφέροντας πως η λύση της προσφυγής στη διαιτησία απομακρύνεται.

Σύμφωνα με tanea.gr, στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Η ελληνική πλευρά ζητά να μειωθεί η τιμή προμήθειας του αερίου στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή τουλάχιστον κατά 20% μέχρι και τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης του 2016.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται προς 480 δολάρια/ 1.000 κυβικά, όταν ο μέσος όρος τιμών στη Δυτική Ευρώπη είναι 390 δολ/ 1.000 κυβικά.

Αν η ρωσική πλευρά δεν κάνει έως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματά της ελληνικής, η ΔΕΠΑ έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, όπως είχε κάνει η γερμανική RWE που κέρδισε την προσφυγή και αποζημιώθηκε.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η μέθοδος τιμολόγησης των Ρώσων, που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το τρίτο αίτημα είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση.

Πρόκειται για το «πρόστιμο» που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες που δεν παραλαμβάνει.
 

 


  έως 31/07/2017

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΙΜΗΣ!


 

 
follow us on...twiiterfacebook

MecPlan
Ελ. Βενιζέλου 103
Νέα Ιωνία, 14231
Τ : 210 277 1133   

   
Copyright 2011-2024 mecplan.gr - All rights reserved. | Κατασκευή Ιστοσελίδας netikon.gr

               Με ενα click

               ► φυσικό αέριο ► φυσικό αέριο για κεντρική θέρμανση   φυσικό αέριο με επίτοιχο λέβητα  κλιματισμός με φυσικό αέριο ► φωτιστικά 
               δικαιολογητικά αίτησης φυσικού αερίου  ► Τέλη σύνδεσης φυσικού αερίου τιμή φυσικού αερίου  ► προσφορές φυσικού αερίου